Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme důležití?

Jsme. Každou minutu a každou vteřinu našeho života vnímáme, že jsme. Není ani malá chvíle, kdy bychom si tento samozřejmý pocit neuvědomovali.

Od dětství si však mnozí z nás lámou hlavu nad tím, co konkrétního pro nás tato důležitost vlastně znamená. Jaké z ní plynou důsledky? Jaký je význam tohoto vědomí pro nás samé? A tak stejně jako většina ostatních lidí hledáme nebo přijímáme své životní určení, svoji skutečnou důležitost...

Pocit vlastní důležitosti je nejprve určován našimi rodiči a našimi blízkými. Ačkoliv to mnohdy není zjevné, pro naše rodiče bývá naše důležitost všudypřítomná a nezpochybnitelná. Později misi o vlastní důležitosti rozšíříme na okolní svět a v dospělosti už nikdo z nás nepochybuje, že vlastní důležitost je součástí naší identity.

Jenže, jsme opravdu důležití? Ale co to znamená? Pro koho? Jsme důležití málo, nebo moc?

Hledání a nacházení vlastní důležitosti

Ve vztahu k vlastní důležitosti nás formují především zkušenosti, které jsme nasbírali během dětství. Podmínky, v nichž jsme vyrůstali. Míra pozornosti a lásky, jíž se nám dostalo. Jak rosteme a sílíme, míváme potřebu se s nastavením vlastní důležitosti konfrontovat, potvrdit ji, zpochybnit či zcela vyvrátit, v některých případech možná jen jemně uvést na pravou míru... Pro někoho to znamená: „Už nechci být tak bezvýznamný/převýznamný!“, pro mnoho jiných: „Já jsem tady důležitý, a tak to zůstane!“, pro ty šťastnější z nás: „Takto je má důležitost v pořádku, jsem spokojený.“ a pro mnoho z nás bohužel: „Jsem bezvýznamný a nemohu s tím nic udělat, je to neměnný fakt“.

Někdy nastane moment, kdy v rámci vnitřního dialogu z ničeho nic uslyšíme: „Jsi důležitý. Jsi stejně důležitý jako všichni ostatní.“ Toto poselství může znít jako tiché volání z dálky, někdy naopak tato věta udeří jako hrom z čistého nebe. Mlha selektivní hluchoty a slepoty se rozpouští a nám nezbývá nic jiného, než se s touto novou informací konfrontovat a objevit naši skutečnou pravdu o vlastní důležitosti.

Malými kroky k rovnováze

Najít opravdovou rovnováhu mezi vlastní důležitostí ve vztahu k sobě a zároveň ve vztahu k ostatním je skutečné mistrovství, které by se dalo přirovnat k nalezení cenného pokladu. Hledání zdravé vyváženosti mnohdy působí tak krkolomně, že zpravidla nejprve vyzkoušíme mnoho možností, abychom se této „misi“ vyhnuli. Jenže pravé rovnováhy se dosahuje krok za krokem, kousek po kousku, závažíčko proti závažíčku. A každý krok je ceněn, každý kousek je odměněn, rozpor se postupně narovnává.

Co tedy znamená pochopit pravý význam vlastní důležitosti? Znamená to mnoho. Mimo jiné zbavit se falešných práv a názorů. Podívat se pravdě do očí. Přijmout nové obzory. Vzdát se iluzorního očekávání.

Rozhlédněte se kolem a učte se

Mnozí z nás byli vychováni v přesvědčení, že naše práva jsou na prvním místě za všech okolností, že jsme středobodem vesmíru… Svět se zkrátka točí jen a jen kolem nás. Naše vlastní důležitost je neměnná a bezvýhradná. Mnozí z nás naopak žijí v přesvědčení, že se k vlastní důležitosti musejí propracovat přes zásluhy a uznání od ostatních. Že dávat přednost sobě je nepatřičnost hraničící se sobectvím. Že mít vlastní směr je neúcta k rodině nebo bezcharakternost. Mnozí z nás byli vychováni ve směsici těchto protikladných přístupů, téma od tématu. Mnohdy jsou nám významy jednotlivých přístupů podsouvány obráceně. A tak tam, kde bychom měli být podpořeni, jsme umlčeni, a tam, kde je vhodná pokora, jsme vyzdvihováni. Ale jsou mezi námi i tací, jimž byla jejich důležitost a místo na slunci vštěpovány konstruktivně. Absolutně určitě ne, ale alespoň tak, aby jejich důležitost měla blízko k rovnováze. Můžeme je mít jako dočasnou inspiraci. Na jejich příkladu pochopíme, že to přeci jen jde. Že těžká mise je realizovatelná.

Zbavte se starých vzorců

Ať je to jakkoliv, je na nás, jak se s původním nastavením vyrovnáme, jaké nové obrysy si pro svoji důležitost sami vybereme. Možná nás překvapí, že je to  jen na nás. Můžeme to také brát jako krásnou dobrodružnou cestu za objevením vlastní důležitosti a ceny. Odměnou nám nebude jen dobrý pocit a vědomí „já jsem“, ale také opravdové pochopení vlastní důležitosti a ceny pro sebe i pro celý svět a také přijetí důležitosti všech ostatních. Budeme si vědomi vlastní vnitřní důležitosti i důležitosti ve vztahu k okolnímu světu.  Brzy třeba zjistíme, že už se nebudeme „muset“ vzdávat vlastních snů a přání, nebo je za každou cenu „prosazovat“ silou. Svět s námi bude spolupracovat mnohem laskavěji a my s ním též. A budeme vědět, že jsme důležití, ani více, ani méně. V úctě a lásce k sobě i všem ostatním.

Autor: Hana Grofová | pondělí 17.12.2018 9:38 | karma článku: 8,64 | přečteno: 178x
  • Další články autora

Hana Grofová

Pocit bezpečí v pracovních kolektivu a empatie

Naše (ne)empatická komunikace ovlivňuje nejen naše vztahy, ale i pracovní výsledky. A zdaleka ne pouze jednotlivce, ale často i celého kolektivu.

21.6.2023 v 8:00 | Karma: 5,26 | Přečteno: 167x | Diskuse| Společnost

Hana Grofová

Poselství mlhy

Ráda pozoruji mlhu. Vzbuzuje ve mne radostné očekávání, tajemství a vnímám ji jako laskavou pokrývku všeho, co schovává. Někdy si říkám, že život je taky jedna velká mlha, ve které se pohybujeme.

1.5.2023 v 19:31 | Karma: 6,38 | Přečteno: 130x | Diskuse| Osobní

Hana Grofová

Přísnost, disciplína, úsilí, vůle. Jsme ale šťastní?

Když jsem se před lety snažila najít, co je pro mě to „pravé“, narážela jsem především na svůj přístup.

30.9.2020 v 18:07 | Karma: 9,69 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ona

Hana Grofová

Zrada ve vztazích

„Ty jsi mě zradil/a! To je od tebe podlá zrada! Jsi odporný zrádce!“ Vyslechli jste si někdy tyto věty? Řekli jste je někdy někomu? Slova zrady, ač jsou pro aktéry velmi překvapivá, mívají většinou dlouhodobou neviditelnou předehru.

24.6.2020 v 16:55 | Karma: 8,10 | Přečteno: 269x | Diskuse| Ona

Hana Grofová

Kdo uteče, vyhraje?

Je to oblíbené rčení a jeden ze základních instinktů pro přežití. Co to ale dělá s našimi mezilidskými postoji a se vztahem k nám samým?

15.6.2020 v 17:27 | Karma: 8,88 | Přečteno: 296x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 315x
Terapeutický a krizový poradce. Propojuji praktický a duchovní svět v jeden celek. 

www.hanagrofova.cz

 

Seznam rubrik