Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Jste samorost, jdete cestou osobní empirie. Jdeme stejnou cestou a je to cesta dobrá. Nejsme encyklopedickým slovníkem, ale stavíme na logických souvislostech mezi informacemi. A to se nám vyplácí.

Já vycházím ze Sigmunda Freuda. A to, co Vy nazýváte "rozumem", já označuji pojmem "duše" nebo "Ego" nebo "Jájství". A člověk přes toto Ego řídí efektivnost chodu života. Ego je jakýsi vozataj, který drží na opratích bujné oře, "Id" neboli "tělo" a "Superego" neboli "ducha" neboli soubor životních direktiv, které jsme výchovou a životem získali. Pokud oba oři táhnou jedním směrem, pak lehce tryskáme vpřed, jsme zdraví, životaschopní a spokojení. Pokud ale Superego táhne "hot" a Id "čehý" příliš se vyčerpáváme a přesto se nehýbeme z místa, jsme neživotaschopní, nemocní a nespokojení. Jde tedy o to, aby oba oři táhli jedním směrem. Jde o to, abychom sjednotili potřeby našeho těla i ducha.

Ve svých pojmech popisujete totéž!

A už snad jen jednu poznámku: Všimněte si, jak pojmy žida Sigmunda Freuda Id, Ego, Superego korespondují s křesťanskými pojmy Tělo, Duše a Duch.

:-)

0 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám za reakci.:-) Ne nadarmo se říká, že všechny cesty vedou do Říma. Myslím, že to platí i v této oblasti lidského vnímání.

0 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 315x
Terapeutický a krizový poradce. Propojuji praktický a duchovní svět v jeden celek. 

www.hanagrofova.cz

 

Seznam rubrik